2
SET MINYAK ZAITUN PALESTIN DAN KURMA MEDJOOL PALESTIN (GRED A)
RM90.00
SET MINYAK ZAITUN PALESTIN DAN KURMA MEDJOOL PALESTIN (GRED A)
Price RM90.00
Points Needed 9000
Availability In Stock
Quantity
Description

YAYASAN RESTU INGIN MENGAJAK ANDA UNTUK SAMA-SAMA MEMBANTU SAUDARA SEISLAM PALESTIN KITA. DAPATKAN:

SET MINYAK ZAITUN PALESTIN DAN KURMA MEDJOOL PALESTIN (GRED A)

 

MENGAPA MINYAK ZAITUN PALESTIN MENJADI PILIHAN UTAMA ANDA?

  • Palestin mempunyai zaitun yang terbaik di dunia (bumi Syam as-Syarif) kerana umurnya yang paling tua di dunia. Minyak zaitun yang terbaik di dunia adalah minyak zaitun Syam as Syarif.

  • Buah zaitun di dalam Surah at-Tin menurut tafsiran Imam Hasan al Basri RA: Tin: Sebuah bukit terletak berdekatan kota Damascus: Jabal Qasiyoun. Zaitun: Sebuah bukit yang terletak di Baitul Muqaddis. Kedua-dua tempat ini terletak di Negeri Syam.

  • Syam atau Negeri Syam sebenarnya meliputi sejumlah negara iaitu Syria, Jordan, Palestin, Lubnan dan sejumlah wilayah di Turki, iaitu Adana, Diyarbaker dan Iskandarun.

Diriwayatkan Zaid bin Tsabit RA bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Beruntunglah Negeri Syam." Lalu ada yang bertanya," Dengan apa keberuntungan itu Ya Rasulullah? Rasulullah SAW menjawab, "Para malaikat rahmat membentangkan sayap-sayapnya untuk (keberkahan) Negeri Syam." [Musnad Imam Ahmad: 5/184-185]
Diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar RA iaitu doa Rasulullah SAW sampai berulang kali dibaca, baginda mengatakan, "Ya Allah berkatilah kami pada (negeri) Syam kami. Ya Allah berkatilah kami pada (negeri) Yaman kami." [Sahih al-Bukhari No. 137]

 

KELEBIHAN KURMA MEDJOOL PALESTIN:

  • Saiz kurma yang besar.

  • Mempunyai rasa manis seperti karamel dan segar walaupun kering.

  • Ia ditanam di beberapa kawasan padang pasir.

  • Kurma ini biasanya dianggap sebagai bahagian penting dalam masakan dan diet harian rakyat Timur Tengah.

  • Kurma ini adalah alternatif yang lebih sihat untuk pencuci mulut dengan kalori tinggi kerana ia kaya dengan mineral penting untuk tubuh.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews